Máte dotaz? Máte pro nás podnět či připomínku? Napište nám.
info@vzdelavaniaprace.czCo potřebuji umět a jak mě budou zkoušet?
-
Příjem a uchovávání surovin a polotovarů pro výrobu restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Vyplnit žádanku Praktické předvedení Převzít suroviny, zkontrolovat množství a kvalitu surovin a polotovarů Praktické předvedení a ústní ověření Uskladnit suroviny, polotovary a přísady Praktické předvedení a ústní ověření -
Volba technologického postupu pro přípravu restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný technologický postup a organizaci výroby pro přípravu restauračního moučníku, navrhnout kritické body Ústní ověření Zvolit a připravit k provozu vhodné stroje a zařízení v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení a ústní ověření -
Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro přípravu restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Vypočítat spotřebu surovin pro daný výrobek podle zvoleného technologického postupu (receptury) Praktické předvedení a ústní ověření Navážit potřebné množství surovin a pomocných látek Praktické předvedení Připravit a upravit suroviny k technologickému zpracování s minimálními ztrátami Praktické předvedení Objasnit vlastnosti a způsoby úpravy použitých surovin s ohledem na technologický postup Ústní ověření -
Zhotovování těst a hmot na přípravu teplých a studených restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Z navážených a upravených surovin zpracovat těsto nebo hmotu v požadované kvalitě a množství v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení Uchovat těsto, hmotu nebo polotovar v optimálních podmínkách pro další využití (zpracování) Praktické předvedení a ústní ověření -
Dělení, tvarování, plnění těst a dávkování hmot
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný způsob tvarování těsta nebo hmoty podle charakteru výrobku Ústní ověření Vytvarovat těsto nebo hmotu do požadovaného tvaru (podle obecných pravidel nebo podle vlastního návrhu) v souladu s technologickým postupem, umístit na plech Praktické předvedení Nadávkovat hmotu do forem Praktické předvedení Připravené těsto nebo hmotu naplnit náplní nebo ovocem v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení Uplatnit estetická pravidla při zhotovování výrobků Praktické předvedení -
Příprava a použití základních náplní a polev
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný druh náplně a polevy s ohledem na charakter a trvanlivost výrobku Ústní ověření Zpracovat náplně, polevy, ozdoby z různých druhů surovin pro dohotovení výrobku podle technologického postupu Praktické předvedení Uskladnit náplně, polevy a ozdoby na potřebnou dobu Praktické předvedení a ústní ověření -
Tepelné úpravy restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Zvolit vhodný režim tepelné úpravy Ústní ověření Připravit zařízení pro tepelnou úpravu, nastavit vhodný režim v souladu s technologickým postupem Praktické předvedení Upéct výrobky a vyjmout z pece, posoudit stupeň propečení výrobku Praktické předvedení a ústní ověření Usmažit výrobky na pánvi Praktické předvedení Vařit hmoty, popř. pouze želírování hmoty Praktické předvedení Upečené, uvařené nebo usmažené výrobky připravit pro další zpracování Praktické předvedení -
Dohotovování a zdobení teplých a studených restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Dohotovit restaurační moučník podle technologického postupu a podle charakteru moučníku (ručně nebo strojově) Praktické předvedení Ozdobit moučník v souladu s obecnými pravidly a estetickými principy (podle návrhu nebo podle vlastní fantazie) Praktické předvedení a ústní ověření Zkontrolovat hmotnost, velikost a tvar výrobku Praktické předvedení a metrologické měření -
Aranžování a úprava při servírování
Kritéria hodnocení Ověření Připravit, ozdobit a servírovat restaurační moučník Praktické předvedení a ústní ověření Zhodnotit estetickou úpravu před expedicí Ústní ověření -
Posuzování jakosti cukrářských surovin, polotovarů a hotových výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Zkontrolovat kritické body při výrobě Praktické předvedení a ústní ověření Provést výstupní kontrolu polotovarů a hotových výrobků z hlediska bezpečnosti potravin, hmotnosti, velikosti a vzhledu výrobku, připravit vzorky a provést senzorickou analýzu Praktické předvedení a ústní ověření V případě potřeby vyvodit nápravu a opatření ze zjištěných výsledků Ústní ověření -
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v cukrářské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení Ověření Dodržovat hygienické předpisy, osobní hygienu a zásady bezpečnosti potravin Praktické předvedení Používat pracovní oděv a ochranné pomůcky Praktické předvedení Dodržovat sanitační řád Praktické předvedení Dodržovat zásady bezpečnosti, hygieny práce a ochrany zdraví při práci a požární prevence Praktické předvedení Rozlišovat specifická bezpečnostní rizika související s manipulací se strojním vybavením a s výkonem pracovních činností při výrobě restauračních moučníků Ústní ověření -
Obsluha a seřizování strojů a zařízení při výrobě restauračních moučníků
Kritéria hodnocení Ověření Obsluhovat stroje a zařízení v souladu se zásadami bezpečnosti práce Praktické předvedení Kontrolovat stroje a zařízení před zahájením chodu a v průběhu technologického procesu Praktické předvedení, sledování Provést čištění a běžnou údržbu použitých strojů a zařízení Praktické předvedení -
Vedení provozní evidence při výrobě a prodeji cukrářských výrobků
Kritéria hodnocení Ověření Vést předepsanou provozní evidenci v cukrářské výrobě a při prodeji cukrářských výrobků Praktické předvedení
Chci se nechat vyzkoušet
Další informace o zkoušce z profesní kvalifikace, získáte na webu Národní systém kvalifikací (NSK) nebo si níže stáhněte podrobný hodnotící standard. Stáhnout hodnotící standard ve formátu PDF
Uložte si zkoušky, které vás zajímají, mezi oblíbené položky anebo přímo do svého osobního plánu profesního rozvoje.
Zaregistrujte se zdarma